Sponsors

ginatricotrepeatnilornbockasjoimage002logo-cerneratoveks  btab-bostader   boras  musiklagretcjahn  falsterboGothenburg-Horse-Show8848-logologo-alfablogo-eponea

The Good Project

Bomull är grunden för textilindustrin. Det var bomullen som låg till grund för den industriella revolutionen och än idag är bomullsodling en avgörande inkomstkälla på många håll i världen. Samtidigt innebär bomullsodling – som den ser ut idag – stora hållbarhetsproblem. Better Cotton Initiative är ett sätt att tackla dessa.

 Som en del av Gina Tricots hållbarhetsarbete, The Good Project, använder vi Better Cotton och ekologisk bomull i Equestrian Collection och funktionärskläderna på Gina Tricot Grand Prix

Better Cotton Initiative utbildar bomullsodlare i varför det är viktigt för familjen att barnen får tillgång till skolgång, hur man ska handskas med jordbrukske- mikalier på ett ansvarsfullt sätt och hur bevattning kan ske på effektivt vis. Bönderna får också tips på vilka alternativa metoder de kan använda för att hålla skadedjur borta från bomullsfälten. Tillsammans med den engelska organisationen Cotton Connect stödjer Gina Tricot utbildning av bomullsodlare i Gujarat, Indien. Projektet genomförs tillsammans med Ellos.

Better Cotton är ett bra exempel på hur mode- branschen kan samarbeta om hållbarhetsfrågor. Det gäller ju att det man gör verkligen gör skillnad och då måste vi kunna skala upp projekten. Världsledande textilföretag är också med i Better Cotton Initiative och tillsammans gör vi verkligen en stor förändring
av bomullsbranschen, som alltför länge har förblivit oförändrad. Det handlar nu om hundratusentals jord- brukare som får utbildning, på plats där de bor och verkar. Ett så stort hållbarhetsprojekt har aldrig förut genomförts i bomullsbranschen.

Gina Tricot arbetar också med ekologisk bomull såsom certi eringarna OCS och GOTS. Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel, det vill säga kemiska ämnen som ofta används för att bli kvitt skadedjur, främst parasiter, på bomullsfälten. Ekologiska bomullsodlare använder andra metoder i stället för bekämpningsmedel. I kombination med växelbruk och naturlig gödsling skapas ett hållbart jordbruk.

Gina Tricots mål när det kommer till bomull i våra produkter är att 2018 ha 100 % bomull från mer håll- bara källor.

EQ 1 EQ 5 EQ 7 EQ3