Sponsors

ginatricotrepeatnilornbockasjoimage002logo-cerneratoveks  btab-bostader   boras  musiklagretcjahn  falsterboGothenburg-Horse-Show8848-logologo-alfablogo-eponea

Evelina Andersson- Hästskötare

Evelina Andersson är hästskötare hos Olof Smith, hon är snart 20 år gammal, har tävlat upp till 120 på sin egna häst. Olof har tävlat svår hoppning i många år, men jobbar främst som hingst-unghäst utbildare. Han deltar alltid med flertalet hästar i årgångs championaten och visar varje år hingstar vid bruksproven.

Efter att jag pratat med Evelina hörde hon av sig och ville att jag skulle lägga till en sak till i intervjun, så här sa hon då: ”Förresten du kan skriva att jag tycker att Borås är den klart bästa tävlingsplatsen där man får de ultimata tillfällen att göra ett så bra jobb som möjligt som hästskötare och dessa tävlingar lyfter ridsport Sverige framåt.” Ös beröm sa hon! Otroligt roligt att få höra detta!!

En vanlig dag går till såhär berättar Evelina: ”Vi börjar kl 7 med att fodra de båda stallen, vi har ett ”hingst stall” där det är 16 boxar och ett sto stall med 9 boxar. Efter vi har fodrat så mockar vi båda stallen. Sen står det på vårat schema vilka hästar som ska ut i hagen på förmiddagen och vilka som ska ridas. Vi har separata hingst och sto hagar. Sen börjar vi serva Olof med hästar och börjar själva att rida, vi rider fram till lunch, ungefär vid 12, då får hästarna kraft. Och vi byter hagar på hingstar. Sedan sopar vi stallgången och städar iordning utrustning som vi har använt på förmiddagen. Sen äter vi själva lunch i ungefär 30 -40 min senare. Efter lunchen rider vi de hästar som är kvar på schemat eller klipper, badar någon, vad som nu står på schemat. Från o med kl 15 kan vi börja fodra eftermiddagshö samt kvällshö och eftermiddags kraft. Sedan putsar vi av dagens skörd av träns. Sen kvällsfodrar vi mellan 20-22.”

När Evelina jämför en tävlingsdag gentemot en dag hemma på gården säger hon så här: ”Oftast så är det mer stress eller som i Borås så var det som semester för mig då vi  endast hade med oss två hästar. Men oftast är det allt mer intensivt, Olof har många tävlingshästar. På tävling är det mycket mer sista finish, att man ser att all utrustning är putsad och att hästarna blänker. Samt att man servar Olof mer än att man själv rider.”

Jag frågade vad som är bra och mindre bra med att jobba som hästskötare: ”Att man får sitta på så sjukt fina hästar, och se bra ridning. Att umgås så nära med hästarna att man kan följa deras utveckling och känna sig delaktig i hästen. Samt den sista touchen när man gör dom fina inför tävling. Den enda nackdelen med att vara hästskötare att det är inget jobb man tjänar några direkta pengar på utan man är hästskötare för att man tycker det är roligt och att man utvecklas som ryttare och person.”

Jag frågade även om varför just Evelina började jobba med detta: ”För jag söker kunskap om hästar och vill utveckla min ridning. Fast just nu tycker jag det är fruktansvärt kul att jobba med hästar och har skjutit upp mina planer att plugga till sjuksköterska som var tänkt.”

Här är Evelinas tips till er som vill jobba som hästskötare: ”Att försöka hitta någon känd ryttare med goda ord om sig som man kan börja jobba hos. Att man är medveten om att det är ett hårt jobb, där det inte alltid är bra arbetsförhållanden, men det är dock ett jobb där man utvecklas som människa. Man lär sig att ta stort ansvar, vara snabbtänkt, man blir organiserad och stress tålig. Sen om man är sugen på att jobba utomlands bör man jobba först i Sverige så man vet vad man ger sig in på. För det är långt hem om man inte trivs eller råkar ut för något.”

För mer info kika in på OS hästars hemsida, www.oshastar.com)

995877_10152222689959320_1662434165_n